W ciąży, dieta odgrywa bardzo dużą rolę. Wyeliminowanie zarówno alkoholu, jak i innych używek, to powrzechna wiedza. Istnieje jednak wiele produktów, których spożywanie może nieświadomie zaszkodzić dziecku. Pomimo tego, że zazwyczaj są to nasze ulubione produkty, warto pamiętać, że to właśnie dobro dziecka jest najważniejsze.
Jakich produktów należy unikać w czasie ciąży?
- Surowe mięso, kawior i jaja, ze względu na możliwość obecności salmonelli. Dodatkowo, spożywanie surowego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na toksoplazmozę, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest poddanie go obróbce cieplnej
- Wątróbka, z powodu dużej zawartości witaminy A. Ponad to, należy wyjątkowo ostrożnie podchodzić do każdego składnika, zawierającego tran
- Owoce morza, ze względu na dużą zawartość rtęci. Dodatkowo, trzeba pamiętać o wyeliminowaniu w szczególności surowych owoców morza. Mogą powodować różnego rodzaju zatrucia pokarmowe oraz w najgorszym wypadku zarażenie tasiemcem
- Napoje słodzone, które mogą wspomagać ryzyko wczesnego porodu
- Sery pleśniowe, z powodu na ryzyko zakażeniem bakteriami Listerii. Warto wiedzieć, że dotyczy to jedynie serów wytworzonych z niepasteryzowanego mleka
- Produkty smażone w głębokim tłuszczu, z uwagi na dużą zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych. Mogą one powodować zaburzenia rozwoju płodu, czy stan przedrzucawkowy
- Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, który powoduje nie tylko wzrost wagi, ale również może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa ciąży (maksromia płodu). Dodatkowo, spożywanie nadmiernej ilości cukru podczas ciąży, może skutkować rozwojem cukrzycy typu 2 oraz zwiększeniu ryzyka otyłości u dziecka w późniejszych etapach jego życia
- Warto również pamiętać o ograniczeniu spożywania kofeiny. Ponad to, obowiązkowa abstynencja alkoholowa oraz nikotynowa